Tijdens de Wetenschapsdag in de ZB konden bezoekers lekker aan de slag met leuke, spannende en interessante activiteiten. Het Huis van de Techniek stond er met vier Techniek Ambassadeurs. Zij hebben met hun technische doe-activiteit ieder rond de 200 kinderen (met hun ouders) laten ontdekken hoe mooi de wereld van techniek is. 

Probeer het maar te slopen! 

Met Jolanda de Visser- van Dijke van Actemium mochten bezoekers proberen kunststof kapot te krijgen. Jolanda had een paar stukken kogelvrij kunststof bij en twee plaatjes, waarvan er één onverwoestbaar was. Vooraf voorspelden de kinderen wat er zou gebeuren met het sterke en minder sterke materiaal. Vervolgens mochten ze het zelf uittesten. Jolanda:”Geen idee hoeveel voeten er op mijn plastic auto bumper hebben gestaan, maar één ding is zeker: ze hebben hem niet kapot gekregen! Wat waren de kinderen fanatiek, ze hebben alles geprobeerd om de bumper kapot te krijgen. Er is één opmerking gemaakt door een jongetje die ik nooit meer ga vergeten. “Mevrouw? Hoeveel van die bumpers heeft u bij vandaag? Want als dat er maar één is dan weet ik zeker dat hij nooit kapot gaat!” Zo ontzettend bijdehand, ik krijg er nog steeds een glimlach van op mijn gezicht!’

We smelten de bekertjes! 

Bij Ambassadeur Rogér Platjouw van Trinseo Netherlands B.V. maakten kinderen een schaaltje. Hiervoor smolten ze eerst plastic bekertjes van verschillende kleuren. Dat deden ze met een verf afbrander. Uiteraard met handschoenen en een veiligheidsbril. Het duurde wel even voor het af was, maar dat was absoluut geen probleem. Roger: “Het plezier, de verwondering, de lachende gezichten van kinderen en de reacties van enthousiaste ouders maakt de Wetenschapsdag altijd weer tot een feest om aan mee te werken. ‘Wat vet leuk om te doen’ tot ‘ik kom straks nog een keer’ zijn reacties waarvoor je het doet, de kinderen en ouders ontdekten bij mijn activiteit de wondere wereld van plastic.”

Wie bouwt de hoogste toren? 

Techniek Ambassadeur Richard van Ommeren van Infrahuis daagde de bezoekers uit om een zo hoog mogelijke toren te bouwen. Ze kregen hiervoor 40 plastic rietjes en plakband. De hoogste toren was meer dan 4 meter maar had wel wat hulp nodig om te blijven staan. Sommige kinderen vonden het zo leuk dat ze ook nog wat anders van de rietjes bouwden. Richard: “Er zijn 3.000 rietjes doorheen gegaan vandaag. Toen een meisje aan het einde van de middag al die hoge torens zag, zei ze direct dat ze zelf niet voor de hoogste toren zou gaan. Maar hoe hoger ze kwam, hoe fanatieker ze toch werd. Uiteindelijke bouwde ze met haar 40 rietjes de op drie na hoogste toren!”

Schrijf je naam met lijm 

Bij Diana Wattel van Eastman Chemical konden bezoekers hun naam met lijm schrijven. Eerst schreven ze hun naam mooi aan elkaar op een papiertje. Vervolgens kregen ze een lijmpistool en trokken ze hun naam over met lijm. Met glitters konden ze het nog mooi versieren als ze dat wilden. Even droger en ze hadden iets leuks gemaakt om mee naar huis te nemen. Diana: “Wat een leuke maar ook overweldigende dag! Ik vond het erg leuk om te doen en heb gelijk wat leermomentjes meegepakt voor een eventuele volgende keer! Met twee personen vanuit Eastman Chemical Middelburg B.V. kunnen we nog beter de kinderen helpen. Wat me opviel was dat niet alleen de kinderen het leuk vonden om te doen maar ook de crea-bea ouders die wilden helpen, het liefst zelf ook hun naam wilden schrijven.”