‘Praktische voorbeelden van techniek liggen op straat. Of in dit geval, op het strand.’ Adjan Verhage, projectleider bij Waterschap Scheldestromen lacht. Hij is al jaren Techniek Ambassadeur en heeft onlangs 100 leerlingen van basisschool Louis de Cologny uit Vlissingen meegenomen naar het strand bij Westkapelle-Zoutelande. ‘Daar zijn ze bezig met het opspuiten van het strand. Een leuk voorbeeld van mijn vakgebied.’

Vooraf heeft hij een gastles in de klas gegeven. Waarom er überhaupt zand ligt aan onze kust, waarom er steeds opnieuw zand op het strand gespoten moet worden, welke techniek ze daarvoor gebruiken en hoeveel zand er in een baggerboot gaat. ‘Eigenlijk een gastles op het snijvlak van aardrijkskunde, natuur en techniek. Heel erg leuk om te doen. Daarna zijn we met z’n allen op de fiets gestapt en in drie kwartier naar Westkapelle gereden. Het was er prachtig weer voor. Daar heb ik ze op de glooiing gezet om het werk te bekijken. Ze vonden het prachtig!’

Louis de Cologny is Adjan’s vaste school. ‘Via een samenwerking van het Huis van de Techniek en Talent In Zicht ben ik hieraan gekoppeld en denk ik mee over het techniekonderwijs binnen de school. Zo heb ik ook geregeld dat groep 6 naar de rioolwaterzuivering in Ritthem is geweest. Als vervolg daarop wil ik de gemeente Vlissingen vragen waar en wanneer ze komend schooljaar aan het riool werken. Dat lijkt me mooi aansluiten om daarbij te gaan kijken.’ Hij is hard aan het denken wat hij voor de onderbouw kan regelen. ‘Ik heb wel iets in gedachten maar daarvoor heb ik iemand nodig die heel handig is met lego. Misschien één van mijn collega Techniek Ambassadeurs?’